Добър ден и усмивка – това може да отвори вратата

...
 Добър ден и усмивка – това може да отвори вратата
Коментари Харесай

"Обичам те" без думи: Историята на Силвия Маринова - чуващото дете в семейство на глухи родители

 

Добър ден и усмивка – това може да отвори вратата към общуването с всеки, а за глухия човек, да вземем за пример, е жест, с който демонстрираме, че го одобряваме и че в нашия свят има място за него. 

Глухите хора са като нас, макар неналичието на едно от сетивата им. И също като нас имат своите живот, болки и безредици. Поглеждаме в техния свят в последното за 2023 година издание от поредицата „ Жените на България “ посредством жестовия преводач Силвия Маринова. Надявам се изявлението с нея да разсъни страсти у вас и да е увещание, че вярата в положителното у индивида може да бъде велика мощ.

Снимка: Евгений Милов

Познавате Силвия от дребния екран, виждате я всяка вечер в ефира на bTV и с помощта на уменията й глухите хора в България се осведомят за най-важните вести от деня. Тя знае съвършено езика им, познава и живота им, тъй като е дете CODA. Силвия чува, само че се ражда и израства в семейство на глухи родители.

Снимка: Силвия Маринова, персонален списък

„ Моите мемоари са за жестовия език – той е първият ми език, майчиният. Цялото ми схващане, мисленето ми – те са на този език. Българският всекидневен е втори за мен “ , споделя тя.

В " Жените на България " Ева Гочева показва новата си книга " Вечночервено "

Силвия научава жестовия език като дете, с цел да няма бариери в общуването вътре в фамилията. Езикът на глухите е нейна еднаквост и сигурно още един метод да изрази себе си.

Не би споделила, че е имала сложен живот, единствено тъй като е дете CODA, а по-скоро друг, защото пораства по-бързо за възрастта си.

Снимка: Евгений Милов

„ Съдбата ме е направила по-борбена и по-състрадателна към близките. Не мога да приема разликата сред хората, тъй като всеки от нас е неповторим “, споделя Силвия, която макар голямата отговорност, която носи от дете, е съумяла да се запази.

Снимка: Силвия Маринова, персонален списък

„ Ако би трябвало да се родя още веднъж, бих избрала да е в същото семейство. Баща ми към този момент не е сред живите, а майка ми е ангел за мен. И двамата са ме научили да не се предавам “, споделя преводачката.

Тя има и брат, който е с шест години по-малък, и който също чува. Така стават двама в фамилията, което е същинска наслада за нея, само че той я слага и в друга, по-отговорна роля, до момента в който тя е единствено дете.

Водещата на " Преди обед " - такава, каквато не я познавате, споделя за себе си в поредицата " Жените на България "

„ Трябваше да се грижа за него и да споделям на майка ми, когато той заплаче или има проблем. Приемах това като че ли е детска игра. С времето разбираш какво значи тази роля “, споделя Силвия.

Продължи да четеш  
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР